Borówka amerykańska to owoc, który posiada w sobie niezwykłe ilości witamin i minerałów. To właśnie dlatego zalicza się do żywności kategorii superfood. Witaminy A, B1, B2, B6, C, D, E, K i PP zawarte w borówce zapewniają osobom ją spożywającym wysoką odporność. W porównaniu do innych owoców i warzyw witamin A, E i C ma nawet kilka razy więcej! Wyjątkowy skład borówki amerykańskiej oraz smak, który zachwyca wiele osób wpływają na decyzję, iż warto posiadać sadzonkę borówki w swoim przydomowym ogródku.
Warunki klimatyczne najlepsze do uprawy borówki
Borówki amerykańskie bardzo dobrze rosną w wysoko nasłonecznionym i cichym, spokojnym miejscu. Przez możliwość wysuszenia nasłonecznionego podłoża, należy dbać o regularne nawadnianie terenu. Latem dobrze jest powtarzać tę czynność co 2-3 dni. Poziom wód gruntowych powinien oscylować w granicach 35-60cm przez cały okres wegetacji.
Borówka amerykańska – na jakiej glebie posadzić?
Gleby piaszczyste, lekkie oraz o wysokim poziomie próchnicy będą najlepszym wyborem pod uprawę borówki. Borówki rosną na glebach o odczynie kwaśnym, czyli w granicach pH 3,8-4,8. Musi on być stale kontrolowany – bez tego mało prawdopodobne, iż będzie się zbierać duże plony. Można to robić za pomocą ogólnodostępnych na rynku urządzeń lub domowym sposobem. W słoiku należy wówczas umieścić próbkę ziemi, zalać wodą destylowaną i wsypać sodę oczyszczoną lub wlać odrobinę octu. Jeśli na powierzchni tej mieszkanki pojawi się piana, to znaczy, że gleba ma odczyn kwaśny, czyli pożądany przez borówki.
Zakwaszanie gleby pod borówkę amerykańską
Jeśli z pomiaru z użyciem kwasomierza lub sposobem przez nas opisanym okazuje się, iż gleba nie jest odpowiednio kwaśna, należy zdecydować się na zmianę odczynu gleby. Pomoże w tym użycie torfu ogrodniczego i siarki lub trocin z roślin iglastych – dla tych którzy lubią naturalne rozwiązania. Można jednak zdecydować się na wersję chemiczną, czyli użycie nawozu zawierającego siarczan amonu lub inne zakwaszające i zmniejszające pH gleby rozwiązania.